Masło shea – luksus na co dzień

Masło shea to odkrycie kosmetyczne ostatnich kilku lat, które podbiło serca tysięcy kobieta na całym świecie, w tym również w Polsce. Masło shea ma wszechstronne zastosowanie przy produkcji kosmetyków. Jest dodawane do balsamów do ciała, kremów przeciwzmarszczkowych, odżywek do włosów, preparatów przeciw rozstępom i do wielu innych preparatów.

Masło shea pochodzi z Afryki. Jest wytwarzane z nasion drzewa o nazwie Masłosz Parka i w związku z tym, mimo nazwy, tak naprawdę jest nie masłem, a olejem. Ma ono kolor jasno kremowy i konsystencję pasy, ledwo wyczuwalny zapach i smak. Największa jego siła kryje się w jego wnętrzu. Oto kilka jego najważniejszych właściwości:

  • doskonale nawilża skórę oraz włosy, a także chroni je przed szkodliwymi czynnikami,
  • odżywia i regeneruje skórę oraz włosy,
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
  • ułatwia gojenie drobnych ran,
  • świetnie się wchłania, nie pozostawia uczucia ciężkości na skórze,
  • ma właściwości przeciwzmarszczkowe,
  • zapobiega powstawaniu rozstępów,
  • stanowi naturalny filtr dla promieni UV (około 5-10 SPF).

Dodatkowo masło shea jest produktem zupełnie bezpiecznym dla kobiet w ciąży oraz dla dzieci i to właściwie od pierwszych dni życia. Bez obaw mogą je stosować także osoby z cerą trądzikową czy alergicy.

Najbardziej polecane przez kosmetyczki jest czyste masło shea bez dodatków i „ulepszaczy”. Jeśli zdecydujemy się na taki zakup, pamiętajmy by wybrać masło nierafinowane, które zawiera najwięcej dobroczynnych składników. Czyste masło możemy używać jako balsamu, pomadki do ust, odżywki do włosów, kremu do twarzy, ale także jako bazy, z której możemy w domu wykonać dowolny kosmetyk. Jeśli jednak nie mamy czasu i ochoty na produkcję domowych kremów, kupując kosmetyki z masłem shea warto zwrócić uwagę, na którym miejscu znajduje się ono na liście składników. Im wyżej, tym więcej masła dany kosmetyk zawiera i tym lepiej spełni ono swoje funkcje.

Jako ciekawostkę należy dodać, że masło shea to olej jadalny, od wieków stosowany w kuchni afrykańskiej. Można na nim smażyć, a także używać go jako dodatek do potraw.