Dieta niskoglikemiczna: idealna dla cukrzyków

Dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie. Często zdarza się, że musimy na jakiś określony rodzaj diety, np. bezglutenową lub bez laktozy. Jednak zdarza się też, że stan naszego zdrowia wymaga diety o konkretnej zawartości danego składnika odżywczego. Jedną z takich diet jest dieta niskoglikemiczna.

Sprawdzając tzw. indeks glikemiczny, warto przyjrzeć się też liczbie kilokalorii w danym składniku i daniu. To pomoże w obliczeniu zapotrzebowania energetycznego wedle potrzeb i założonych celów diety.

Co to dieta niskoglikemiczna?

Dieta niskoglikemiczna, czyli dieta cukrzycowa polega na ograniczaniu węglowodanów. Je zadaniem jest obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz poprawienie metabolizmu. Do głównych produktów w tej diecie należą:

  • warzywa;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • owoce;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

Dodatkowo w diecie niskoglikemicznej pojawiają się produkty, które mają tzw. średni indeks glikemiczny, którymi są:

  • wafle ryżowe i biały ryż;
  • słodycze;
  • alkohol;
  • słone przekąski.

Typy diety niskoglikemicznej

Dieta niskoglikemiczna jak wiele innych ma kilka typów. Najpopularniejszymi są:

  • Montignaca;
  • South Beach;
  • Zone.

Co ciekawe i pewnie dla wielu istotne podobny charakter mają:

  • kreteńska;
  • okinawska;
  • nordycka;
  • biblijna;
  • wegańska.

Każda z nich daje podobne efekty, jednak każda z nich ma też przeciwwskazania, o których należy pamiętać.

Efekty tzw. diety cukrzycowej

Dietetycy dietę niskoglikemiczną zaliczają do tych dających najlepsze efekty. Pomaga regulować poziom glukozy i insuliny we krwi oraz podczas kontrolowania apetytu i regulowaniu masy ciała w odpowiedni sposób. Poza tym zapewnia uczucie sytości po posiłku na dłużej.

Dieta niskoglikemiczna jest tania i łatwa w utrzymaniu. Przy tego typu diecie zaleca się aktywność fizyczną. Każdą tego typu dietę warto przedyskutować z lekarzem, by mieć pewność, że jej stosowanie jest dla nas bezpieczne.